Lydia Peeters investeert in veilige schoolomgevingen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kent 13 gemeenten (waaronder de gemeente Zele) een subsidie veilige schoolomgeving toe, goed voor 75 schoolomgevingen waar de verkeersveiligheid wordt verhoogd. “Binnen mijn beleid vormt verkeersveiligheid een topprioriteit. Met deze subsidie kan Zele de veiligheid van schoolomgevingen verhogen. Men moet zich op een veilige manier naar school kunnen verplaatsen en ik wil mij daar de volgende jaren blijven voor inzetten”, zegt Lydia Peeters.

Veiligheid verhogen in schoolomgevingen

De subsidie veilige schoolomgeving kan gebruikt worden voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhogen. Lydia Peeters wil met deze subsidie Zele ondersteunen om in schoolomgevingen maatregelen te nemen die de veiligheid van de schoolgaande jeugd in de directe omgeving van de schoolpoort ten goede komen. De middelen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om school- of fietsstraten in te richten, fiets- en voetpaden heraan te leggen of te verbreden, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen of om een fietsbeloningssysteem op te zetten.

Aanvragen subsidie veilige schoolomgeving

De toegekende subsidiëring kan gebruikt worden om 50% van werken in een straal van 100 meter rond een schoolomgeving tot aan het eerstvolgende kruispunt te bekostigen, met een maximum van 25.000 euro. “Ik roep ook andere steden en gemeenten op om na te gaan welke maatregelen ze kunnen invoeren”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters “De subsidie veilige schoolomgeving speelt in op de kennis van lokale besturen over hun schoolomgevingen. Steden en gemeenten hebben namelijk een directe kijk op wat er kan en moet veranderen in hun schoolomgevingen om de verkeersveiligheid te verhogen.”